Taleggio DOP jest serem z mleka krowiego w formie kwadratowej, Produkowana w prowincji Bergamo oraz nawiązująca do „wąwozu Taleggio”, może być produkowana i dojrzewać wyłącznie w Lombardii. Taleggio DOP jest serem o miękkiej konsystencji w obmytej skórce o delikatnie brązowawym kolorze, którego odcień odpowiada poziomowi dojrzałości sera, który bierze się z miesięcznego do dwumiesięcznego składowania w wilgotnych piwnicach. Jego konsystencja jest kremowa, delikatna, koloru słomkowego. Ser wydziela typowo ziołowo-owocowy zapach. Taleggio DOP może być serwowany na zakończenie posiłku, na desce serowej w połączeniu z suszonymi owocami, figami czy winogronami. Ser łatwo się topi, dzięki czemu rozprowadza wszystkie swoje walory smakowe czyniąc go świetnym składnikiem do użytku w przygotowaniu makaronów i risotto.
Kremowe i delikatne, Taleggio AOP jest tradycyjnie produkowane w formie kwadratu. Dzięki wyjątkowemu oraz owocowemu smakowi, ser ten może być spożywany za zakończenie posiłku lub zastosowany do Twoich własnych, oryginalnych przepisów