Po raz pierwszy wyprodukowana w siódmym wieku we Włoszech, Mozzarella di Bufala Campana DOP jest nieodłącznym składnikiem włoskiej kuchni. Produkowana jest z mleka bawołów, które od setek lat są elementem krajobrazu Kampanii. Bawoły te zostały sprowadzone z Azji do uprawy bagnistej ziemi, jednak z czasem zaczęto doceniać walory smakowe ich mleka, które włączono do produkcji sera. Doceniając jej pełnowartościową, białą konsystencję, Mozzarella di Bufala jest certyfikowana od 1996 roku znakiem DOP. Ta bardzo delikatna i kremowa kulka sera jest kojarzona z niską kalorycznością oraz wysoką zawartością białka oraz wapnia daleko poza granicami Włoch. Jest używana do przygotowania różnorodnych dań, zarówno chłodnych jak i gorących. Fenomenalna jako dodatek do pizzy, jej wyrazisty aromat perfekcyjnie komponuje się w połączeniu z solą, oliwą z oliwek, czosnkiem oraz świeżą bazylią.
Mozzarella di Bufala Campana DOP Michelangelo jest pakowana w opakowania wypełnione zalewą solankową, która zapewnia optymalne warunki ochrony oraz utrzymania wszystkich organoleptycznych walorów smakowych produktu