Gorgonzola DOP logo

Ser gorgonzola datuje się na rok 879, który powstał w naturalnych jaskiniach regionów Lombardii i Piemontu położonych na północy Włoch. Apelację (certyfikat DOP) posiada od 1996 roku. Jest to ser dojrzewający w ciągu 2 - 3 miesięcy o charakterystycznym zapachu. Zbudowała swoją reputację jako tradycyjny ser włoski, obecnie znany na całym świecie . Ser ten jest niezbędny w gastronomii włoskiej, może być wykorzystywany na różne sposoby: na zimno do deski serów z dodatkiem orzechów, gruszką lub figami, ale również do dań serwowanych na gorąco. Jego miękka i delikatna tekstura nadaje się idealnie do risotto lub przygotowania sosów, a także do dań z makaronem. Dzięki pikantnemu i wyrazistemu smakowi ser Gorgonzola DOP może być znakomitym dodatkiem również do pizzy.

gorgonzola dop

6kg

Delikatny i miękki ser Gorgonzola ma kremową strukturę. Łatwo się rozsmarowuje, równie znakomicie się nadaje do topienia i przygotowania sosów

gorgonzola dop

Pudełko 200g

Kremowy ser, 200g Gorgonzola. W sam raz do przekąsek

gorgonzola dop

Pudełko 750g

Delikatny i miękki ser Gorgonzola ma kremową strukturę. Łatwo się rozsmarowuje, idealnie nadaję się również do topienia i przygotowania sosów

gorgonzola dop

Pudełko 1,5kg

Delikatny i miękki ser Gorgonzola ma kremową strukturę. Łatwo się rozsmarowuje, idealnie nadaję się również do topienia i przygotowania sosów