Dania główne

Recette

Pizza z serem Burrata

4h Moyen 6 personnes
Ingrédients

Na jedną  pizzę: 

Składniki ciasta do pizzy:

  • 300g mąki pszennej
  • 150ml letniej wody
  • 10g drożdzy
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • Oliwa z oliwek extra virgin


Dodatki:

  • 8 pomidorów koktajlowych, pociętych w plasterki lub kostki
  • 1 Ser Burrata (200g)
  • Sałata - całe lub siekane liście
  • Sól
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek extra virigin
Préparation

Sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać drożdze i cukier z letnią wodą, następnie wlać do miski z mąką.
  3. Mieszać do momentu aż woda zostanie wchłonięta, następnie ugniatać ciasto przez kilka minut.
  4. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i sól, następnie ugniatać ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
  5. Posypać ciasto niewielką ilością mąki i pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie (do podwojenia masy - około 2 godziny).
  6. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  7. Gdy ciasto jest gotowe należy wyjąć go na płaską powierzchnię i rozwałkować aż osiągnie grubość ok. 0,5 cm.
  8. Nasmarować oliwą tackę na pizzę i ułóżyć ciasto.
  9. Nasmarować oliwą ciasto i piec przez 20 minut do zarumienienia.
  10. Wyciągnąć z piekarnika.

Dodatki na pizzę:

  1. Nałóżyć pomidory na pół pizzy, a sałatę na drugą połowę.
  2. Połóżyć ser Burrata.
  3. Posypać oregano, solą, pieprzem i pokropić oliwą z oliwek.
Retour à la liste