Agnolotti z serem Burrata
2h
Moyen
2 personnes
Ingrédients
Makaron:
- 200 g ciasta na makaron o grubości pół centymetra
- 1 odsączony ser Buratta (200g) pokrojony w kostki
- 30 g świeżo potartego Parmezanu
- Gałka muszkatołowa
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 żółtko
Sos:
- 20 ml oliwy z oliwek Extra Virgin
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 5 g Oregano
- 10 g posiekanej pietruszki
- 3 g czerwonej papryki chilli w proszku
- 60 g czarnych drylowanych oliwek
- 300 g pokrojonych pomidorów
- 150 g pokrojonych grzybów
- Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- Świeże liście bazylii
- W naczyniu wymieszać ser Buratta, parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Z ciasta wykroić krążki o średnicy 5 cm.
- Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę wymieszanego sera Buratta z dodatkami. Każdy brzeg krążka posmarowac żółtkiem i złożyć na pół (kształt półkręgu). Docisnąć krawędzie tak, aby mieć pewność że farsz pozostanie w środku.
- Gotować Agnolotti we wrzącej osolonej wodzie około 2-3 minuty.
- Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmażyć czosnek, oregano, pietruszkę i chilli.
- Dodać oliwki, pomidory, grzyby i gotować na wolnym ogdniu przez 30 minut. Całość doprawić do smaku.
- Odcedzić Agnolotii, nałożyć do naczynia, polać sosem i wymieszać.
- Udekorować liśćmi bazylii. Podawać na ciepło.