Dania główne

Recette

Agnolotti z serem Burrata

2h Moyen 2 personnes
Ingrédients

Makaron:

  • 200 g ciasta na makaron o grubości pół centymetra
  • 1 odsączony ser Buratta (200g) pokrojony w kostki
  • 30 g świeżo potartego Parmezanu
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

Sos:

  • 20 ml oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 5 g Oregano
  • 10 g posiekanej pietruszki

  • 3 g czerwonej papryki chilli w proszku
  • 60 g czarnych drylowanych oliwek
  • 300 g pokrojonych pomidorów
  • 150 g pokrojonych grzybów
  • Sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • Świeże liście bazylii
Préparation
  1. W naczyniu wymieszać ser Buratta, parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  2. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 5 cm.
  3. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę wymieszanego sera Buratta z dodatkami. Każdy brzeg krążka posmarowac żółtkiem i złożyć na pół (kształt półkręgu). Docisnąć krawędzie tak, aby mieć pewność że farsz pozostanie w środku.
  4. Gotować Agnolotti we wrzącej osolonej wodzie około 2-3 minuty.
  5. Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmażyć czosnek, oregano, pietruszkę i chilli.
  6. Dodać oliwki, pomidory, grzyby i gotować na wolnym ogdniu przez 30 minut. Całość doprawić do smaku.
  7. Odcedzić Agnolotii, nałożyć do naczynia, polać sosem i wymieszać.
  8. Udekorować liśćmi bazylii. Podawać na ciepło.
Retour à la liste