Pizza z serem Burrata
4h
Moyen
6 personnes
Ingrédients
Dodatki:
Na jedną pizzę:
Składniki ciasta do pizzy:
- 300g mąki pszennej
- 150ml letniej wody
- 10g drożdzy
- 2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- Oliwa z oliwek extra virgin
Dodatki:
- 8 pomidorów koktajlowych, pociętych w plasterki lub kostki
- 1 Ser Burrata (200g)
- Sałata - całe lub siekane liście
- Sól
- Oregano
- Oliwa z oliwek extra virigin
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę wsypać do dużej miski.
- W osobnym naczyniu wymieszać drożdze i cukier z letnią wodą, następnie wlać do miski z mąką.
- Mieszać do momentu aż woda zostanie wchłonięta, następnie ugniatać ciasto przez kilka minut.
- Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i sól, następnie ugniatać ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
- Posypać ciasto niewielką ilością mąki i pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie (do podwojenia masy - około 2 godziny).
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Gdy ciasto jest gotowe należy wyjąć go na płaską powierzchnię i rozwałkować aż osiągnie grubość ok. 0,5 cm.
- Nasmarować oliwą tackę na pizzę i ułóżyć ciasto.
- Nasmarować oliwą ciasto i piec przez 20 minut do zarumienienia.
- Wyciągnąć z piekarnika.
Dodatki na pizzę:
- Nałóżyć pomidory na pół pizzy, a sałatę na drugą połowę.
- Połóżyć ser Burrata.
- Posypać oregano, solą, pieprzem i pokropić oliwą z oliwek.