Ricotta jest kluczowym składnikiem włoskiej kuchni. W języku włoskim, ricotta oznacza „gotowany ponownie”. Jest to bezpośrednie odniesienie do procesu produkcji tego sera, ponieważ po zakończeniu pierwszego etapu produkcji zebranego mleka krowiego, jest ono gotowane jeszcze raz w celu wytworzenia ricotty. To właśnie tłumaczy dlaczego ricotta ma tak niską zawartość tłuszczu. Mleczna oraz wyjątkowo gładka, dzięki swojej świeżości oraz delikatnej kwaśności, ricotta zachwyca smakiem o każdej porze. Ricotta może być użyta bez najmniejszego zawahania do przygotowania zarówno słodkich jak i słonych dań. Idealnie łączy się z włoskimi makaronami, takimi jak cannelloni, tortellini czy lasagna. Może pojawić się również w przystawkach jako połączenie z serem kozim, wędzonym łososiem, awokado, świeżą pietruszką oraz papryczką syczuańską. Używana także do wypieku owocowych serników.